Το 1987, όταν ο Ντάλας Χέιντεν, τότε σύζυγος του Υπουργού Εξωτερικών, συνελήφθη για κλοπές σε καταστήματα, με έκανε να σκεφτώ πόσο δύσκολη πρέπει να είναι η ζωή για τον σύντροφο ενός πολιτικού.

Είναι σχεδόν σαν να είσαι κάποιος και κανείς ταυτόχρονα; Αναμένεται να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις, ακόμη και δίνοντας την περίεργη ομιλία, αλλά ποτέ δεν επιτρέπεται να ταράξει το σκάφος; Οι κατηγορίες εναντίον της Χέιντεν αποσύρθηκαν αργότερα αφού τα ιατρικά στοιχεία έδειξαν ότι συχνά υπέστη “αποπροσανατολισμό και απώλεια μνήμης”.

Αυτό με φέρνει στην Πρώτη Κυρία, μια νέα σειρά ανθολογίας που πηγαίνει πίσω από τα τείχη του Λευκού Οίκου σε τρεις βασικές εποχές.

Και τι αστέρι έχει προσελκύσει αυτό: η Βιόλα Ντέιβις ως Μισέλ Ομπάμα, η Μισέλ Φάιφερ ως Μπέτυ Φορντ και η Τζίλιαν Άντερσον ως Έλενορ Ρούσβελτ.

Παίζοντας τους συζύγους τους είναι ο O-T Fagbenle ως Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο Aaron Eckhart ως Πρόεδρος Gerald Ford και ο Kiefer Sutherland ως Πρόεδρος Franklin D.Roosevelt. Αλλά τα μεγάλα ονόματα δεν σταματούν εκεί: Ellen Burstyn, Dakota Fanning, Lily Rabe, Judy Greer, Kate Mulgrew, Clea DuVall και Aussies Eliza Scanlen, Rhys Wakefield.

ΟΛΑ 3 οι εποχές συλλαμβάνονται σε μεμονωμένα επεισόδια, που κάνει για κάποια φευγαλέα, και μερικές φορές απογοητευτικό, στιγμιότυπα του καθενός-ειδικά καθώς μπορεί να υπάρχουν αναδρομές στο παρελθόν. Αλλά οι ανταμοιβές είναι επίσης πολλές.

Η Michelle Obama (Viola Davis) είναι αποφασισμένη να διατηρήσει μια αίσθηση οικογενειακής ζωής για τις δύο κόρες της, αλλά επίσης δεν λαμβάνει ευγενικά την πρόταση ότι θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη ενός makeover στον κήπο του Λευκού Οίκου. Η εμπειρία της επεκτείνεται πολύ περισσότερο στην υγεία στο Σικάγο και ως η πρώτη Μαύρη Πρώτη Κυρία, δεν πρόκειται να πάρει πίσω κάθισμα. Οι εγχώριες σκηνές με τον Μπαράκ αισθάνονται απόλυτα αυθεντικά χάρη σε ένα γήπεδο τέλεια O-T Fagbenle.

“Δεν με θέλατε ποτέ στην πολιτική”, παραδέχεται.

Η Betty Ford (Michelle Pfeiffer) ωθείται στο προσκήνιο όταν ο Gerald Ford (Eckhart) αντικαθιστά τον ντροπιασμένο Richard Nixon (Paul Wilson). Αλλά στη δεκαετία του ‘ 70 αγωνίζεται να βρει τη θέση της στη νέα διοίκηση και συχνά απεικονίζεται να συμμετέχει στο αλκοόλ ως μέθοδος αντιμετώπισης.

Όταν ο Franklin D. Roosevelt (Sutherland) χτυπήθηκε από πολιομυελίτιδα η μητέρα του (Burstyn) θέλει τον γιο της να αποσυρθεί. Όχι τόσο η σύζυγός του Eleanor Roosevelt (Gillian Anderson) της οποίας η πίστη στον σύζυγό της παραμένει αληθινή μέχρι το υψηλότερο αξίωμα της Αμερικής. Αλλά η προοδευτική που είναι, γύρω στο 1930, είναι να πιέσει για δουλειά στη διοίκηση του συζύγου της όταν ένας αρχηγός του προσωπικού αναμένει να παίξει την Πρώτη Κυρία.

“Αυτό δεν είναι δουλειά Λούι. Αυτή είναι η περίσταση μου”, του λέει.

Η εποχή είναι γεμάτη με newsreel (συμπεριλαμβανομένων Katie Couric, Walter Cronkite) και αρχειακό υλικό. Υπάρχουν ιστορικές στιγμές, η Oprah, ο Jesse Jackson, ο θάνατος της μητέρας του Martin Luther King, οι επισκεπτόμενοι αξιωματούχοι, ο τρόπος με τον οποίο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικονίζουν τη Michelle Obama-ακόμη και απειλές θανάτου.

Όλα τα κοστούμια γιορτάζουν τις αντίστοιχες εποχές τους, αλλά η Gillian Anderson επιστρέφει στα ψεύτικα δόντια όπως έκανε για τη Margaret Thatcher στο στέμμα. Η Μπέτυ Φορντ φοράει συχνά ρόμπα, αλλά η Μισέλ Ομπάμα είναι ντυμένη με ψηλά μαλλιά και μαργαριτάρια.

Οι τρεις κορυφαίες κυρίες είναι όλα τα αστέρια οχήματα σε αυτούς τους ρόλους, το έργο θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο βάθος από τις προφανείς λυδίες λίθους του. Κάνει μια ισχυρή υπόθεση για ισχυρές γυναίκες πίσω από ισχυρούς άνδρες, σπάζοντας τα εμπόδια, προκαλώντας ταμπού-ακόμη και για την ταραγμένη Betty Ford.

“Υπάρχει μια Betty χωρίς τον Gerry Ford”, λέει.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας υποψήφιος Emmy για παραστάσεις (Άντερσον, Ντέιβις;) αν όχι για το σενάριο και είναι μία από τις ευρύτερα ελκυστικές προσφορές του Paramount μέχρι στιγμής.