Marea mișcare ajunge în decembrie după 15 festivaluri și patru premii

Marea mișcare ajunge în decembrie după 15 festivaluri și patru premii

„Marea mișcare” este poate cel mai important film Bolivian al acestui 2021, cel puțin dacă luăm în considerare ca criterii acoperirea internațională, prezența în cele mai relevante circuite ale cinematografiei universale și atenția generată în distribuitorii străini. După ce a participat la 15 festivaluri din Europa și America și a fost premiat cu patru Premii, Cel de-al doilea lungmetraj al lui Kiro Russo va avea premiera în sfârșit pe 23 Decembrie în teatrele locale.

La această așteptare se adaugă faptul că filmul va fi reprezentantul Boliviei pentru a solicita o nominalizare la Premiile Oscar 2022, la categoria Cel mai bun film internațional, după cum a anunțat săptămâna aceasta Asociația Cineaștilor din Bolivia.

Definit ca o” simfonie de orașul la Paz”,” Marea Circulație „urmează un bolnav miner, Vârstnicul Mamani (Julio Ticona, care joacă același caracter de” Viejo Calavera”, Russo este prima caracteristică); în timp ce un shaman-vagabond, Max, va încerca să-l ajute în recuperarea din boală ciudată, toate cu La Paz și impunerea de imagini ca un al treilea protagonist.

Russo a declarat că a fost influențat de către grupul de filme din anii ‘ 20, cunoscut sub numele de „simfonii de oraș”, o privire la marile metropole care au fost consolidate la începutul secolului al XX-lea, fiind una dintre favoritele de paceño „omul camerei” (1929) sovietic Dziga Vertov. „Realizarea unei simfonii contemporane pentru mine a fost foarte importantă, aducând acel timp în prezent și în orașul nostru”, a spus cineastul.

PREMII ȘI PREZENȚĂ LA FESTIVALURI

Bunul augur cu „marea mișcare” a început când s-a anunțat că va face parte din programul celei de-a 78-a ediții a celui mai vechi festival din lume, cel al Veneției, marcând revenirea unui film Bolivian în concurs după 26 de ani. La prestigioasa întâlnire — una dintre cele mai importante trei din lume, alături de Cannes și Berlin-a câștigat Premiul special al Juriului la secțiunea orizonturi, precum și Premiul Fondazione Fai Persona Lavoro Ambiente pentru cel mai bun film cu temă de muncă și mediu.

De atunci, filmul a fost programat în programul de circa 15 festivaluri din Europa și America, printre care putem evidenția San Sebastian, în Spania (în secțiunea Zabaltegi-Tabakalera), New York (Statele Unite) și Valdivia (Chile). În noiembrie „” Marea Circulație ” va avea premiera în cel puțin alte șase evenimente din întreaga lume, cum ar fi Geneva Festival (Elveția), la Viennale de Viena (Austria), Margenes de Madrid (Spania), Nantes (Franța) sau ICA Londra (Marea Britanie).

La cele două premii menționate anterior, i s-a adăugat ieri cel mai bun regizor pentru Russo la cea de-a noua ediție a Festivalului de film Bosfor din Turcia; pe lângă premiul special al Juriului la Festivalul Villa Medicis, al Academiei Franței din Roma (Italia).

PREMIERA NORD-AMERICANĂ

Datorită achiziției distribuitorului internațional KimStim „Marea mișcare” va avea premiera în teatrele din Statele Unite și Canada la mijlocul anului 2022. „Am fost total impresionați de cinematografia și viziunea hipnotică a lui Russo și am crezut că este una dintre cele mai interesante lucrări de proiect la Festivalul de Film de la New York luna trecută”, a declarat proprietarul KimStim, Ian Stimler, pentru Variety.

Vânzarea a fost făcută de compania belgiană de vânzări și distribuție, Best Friends Forever, care a achiziționat drepturile în luna iulie a acestui an. „Filmul este o imersiune captivantă în orașul La Paz și în viața celor mai invizibili oameni ai săi, într-o lume pe care nu o vedem niciodată”, au declarat Martin Gondre și Charles Bin, co-fondatori ai Best Friends Forever, pentru Variety. „Ancorat atât în realitate, cât și în fantezie, filmul este izbitor în modul în care creează un nou limbaj cinematografic, menținând în același timp suspansul”, au adăugat ei.

PRODUCȚIE SPECIALĂ

O altă caracteristică care face din „Marea mișcare” un film unic a fost munca sa de producție titanică. Pe de o parte, au filmat filmul în întregime în Super 16 mm format — o decizie estetice, un vis pentru orice regizor avute în vedere trimiterea role de bandă pentru postproductie, un hipersensibil material care, de asemenea, nu permite directorului să facă greșeli. Pe de altă parte, există filmările care au avut loc, parțial, în plin conflict social postelectoral al anului 2019.

„Trebuie să ne amintim că a existat o perioadă în care au existat oameni care au denunțat pentru unii argentinieni care ar fi venit să filmeze, care inventau știri, că MAS inventează știri, că dreptul inventează știri. Tot timpul au crezut că suntem aceia și adevărul este că nu a simțit niciodată atât de multă violență față de noi, cu insulte. Ne-au filmat cu telefonul mobil super violent și au insultat multe dintre personajele principale ale filmului”, a reamintit Russo într-un interviu acordat La Ramona.

În cele din urmă, postproducția a trebuit să aibă loc în mijlocul pandemiei. În adunare, echipa a fost prinsă timp de cinci luni în Buenos Aires de pandemie. „Plănuiam să merg la călărie timp de două luni și am ajuns să rămânem cinci. Dar a meritat. A dat posibilitatea de a arăta mai mulți oameni și de a putea reflecta mai profund asupra procesului de editare”, a spus regizorul, mărturisind în același timp că întâlnirile, neapărat virtuale, au făcut ca procesul să-și piardă fluiditatea, dar”am învățat să postproducem într-un mod diferit.”

„El Gran Movimiento” a avut o investiție de 300 de mii de dolari, potrivit ziarului La Razón. De asemenea, a fost produs cu sprijinul programului de intervenții urbane (PIU), Fondul Municipal competitiv pentru promovarea dezvoltării, salvgardării și diseminării culturilor și artelor (FOCUSART) și a altor fonduri internaționale din Qatar, Franța și Argentina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *