Mexico City se îmbracă în oferte și cranii pentru a-și primi decedatul

Mexico City se îmbracă în oferte și cranii pentru a-și primi decedatul

Sufletele celor decedați urmează să se întoarcă din viața de Apoi, iar Mexico City se pregătește deja să le primească cu ofrande frumoase și cranii care își decorează spațiile publice cu ocazia Zilei Morților, cea mai universală sărbătoare mexicană.

„Toate ofertele sunt făcute pentru mine un lucru prețios și minunat. Este o tradiție frumoasă pe care nu trebuie să o pierdem niciodată și este ceva pe care trebuie să-l insuflăm copiilor”, a spus vineri Efe Magdalena, contabilă fascinată de operele de artă care decorează orașul în aceste date.

DE LA PANDEMIE LA TENOCHTITLAN

Și este că, în fiecare an, spațiile publice ale capitalei s-au umplut de ofrande în ajunul Zilei Morților, aceste altare sunt dedicate decedatului, astfel încât sufletele lor să se poată întoarce în lumea celor vii și să fie alături de familiile lor în zilele 1 și 2 din noiembrie.

Multe sunt, de obicei, legate de prezent, cum ar fi altare instalat în Plaza Tolsá de capital city center, dedicat aproape 300.000 de decese care a plecat de la COVID-19 pandemie în Mexic.

Aceste lucrări sunt împodobite cu lumânări, cranii tradiționale și colorate și flori cempasúchil, care cu culoarea lor portocalie intensă sunt responsabile pentru ghidarea sufletelor morților.

Magdalena, care în fiecare an pune o mare ofrandă în casa ei, și-a amintit că un altar nu poate lipsi niciodată „gusturile decedatului”, astfel încât să le poată gusta din nou în timpul vizitei. În el, el pune întotdeauna deserturile pe care le-au iubit bunicii săi.

În următoarele zile, Piața Centrală Zócalo va găzdui o ofertă mare dedicată popoarelor indigene, în timp ce multe muzee își pregătesc și ele, precum Dolores Olmedo, care și-a dedicat altarul tradițional eroilor Independenței mexicane, consumat în urmă cu 200 de ani.

Universitatea din Mănăstirea Sor Juana se întoarce mult mai departe, la 1521, pentru că este dedicată capitalei mexicane Tenochtitlan( actualul Mexico City), căzută acum 500 de ani în mâinile conchistadorilor spanioli conduși de Hernán Cortés.

Sculptorul Antonio López a dorit să „dea puțină lumină în ciuda tragediei” acestui episod istoric cu o lucrare maiestuoasă care reinterpretează mitul fundamental al orașului Aztec, în care un vultur a mâncat un șarpe deasupra unui cactus cactus.

Exact, Ziua Morților, cea mai cunoscută sărbătoare din afara granițelor mexicane, se naște din relația sincretică dintre viziunea pre-hispanică a morții și obiceiurile Catolice.

ÎNTRE PÂINE ȘI CRANII

Festivitatea nu ar fi aceeași fără protagonistul cranii, schelete și Catrine (femei cranii), mult mai vesele și mai batjocoritoare decât cele ale Halloween-ului sumbru.

În mijlocul Paseo de la Reforma, un cunoscut brand de parfumuri a ridicat un craniu impunător de opt metri înălțime, înconjurat de 200 de cranii de noroi și sute de plante cempasúchil, care a devenit o etapă râvnită pentru selfie-uri.

Din interiorul său, unde o ofertă aduce un omagiu olarilor Mexicani, Andrea și fiica ei Ximena au ieșit fascinați, ambele cu fața caracterizată de catrina și capul împodobit cu flori.

„Sărbătorim moartea, facem ofrande pentru morții noștri. Este o tradiție foarte frumoasă”, a explicat mama, al cărei altar nu poate lipsi niciodată pâinea morților.

Tocmai în centrul orașului Mexico a fost lansat un târg dedicat acestui tort de burete care reprezintă forma oaselor și este tradițional în ziua morților. Deși este, de asemenea, reinventat.

„Vrem ca noile generații să nu piardă tradiția și facem multe umpluturi pentru a le putea atrage, cum ar fi crema de alune, ciocolată, mure, smântână…”, a explicat Laura, muncitoare la o brutărie artizanală dedicată acestei mușcături, care dă un gust ușor mai dulce morții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *